Kulle

Design för hur barn helst sitter

Efter två år som duo har Hanna Wik och Robert Wettebrandt fått i uppdrag att skapa möbler för skolmiljö – något som varit en dröm sedan länge. Möjligheten öppnades när duon inledde ett samarbete med Sono Brands.

– Vi kontaktade Sono Brands för att de är bland de absolut bästa i Sverige i sin bransch. Redan från början kände vi att de hade ett stort förtroende för oss och de gillade våra idéer. Det har gjort att samarbetet växt och att de hört av sig och velat göra fler kollektioner tillsammans, berättar Hanna.

Ensam är inte alltid stark

Att arbeta i en duo är ganska ovanligt i branschen. Samtidigt ser både Hanna och Robert att konceptet har många fördelar.

– Det finns något visst i att få dela både med- och motgångar. Att vara ensam är ofta tufft. Till exempel hade vi nog inte haft kontor om vi varit en och en. Det skapas också en särskild atmosfär och det kreativa flödet kommer naturligare när vi är två, berättar Robert.

Hanna fortsätter:

– Vi har känt varandra länge, även om vi bara varit en duo i två år. Vi har ungefär samma kompetens och är duktiga på att dela upp arbetet mellan oss. En tumregel är att vi båda alltid ska känna att vi äger det vi gjort. För att uppnå det ser vi till att båda är delaktiga i själva designprocessen.

– För att få samma bild av ett projekt jobbar vi mycket med moodboards. På så sätt skapar vi en gemensam målbild, som behövs när vi kommer till processer där vi arbetar var för sig.

Trots samma kompetenser har duon olika styrkor, som gör att de blir ett bra team.

– Robert är väldigt duktig på konstruktion. Dessutom är han envis och kan sitta hur många timmar som helst för att hitta den bästa lösningen. Jag är bra på projektplanering och strategier.

Som duo menar Robert att deras främsta egenskap är en lyhördhet mot kunden.

– Vi är bra på att känna in och lyssna, men också ganska snabba. När vi får en idé sätter vi oftast igång direkt.

Design för den stora massan

Oddas formspråk beskrivs bäst som klassiskt och rent, vilket gör det enkelt att kombinera med Sono Brands uttryck.

– Vi är måna om att våra grejer ska representera båda varumärkena på ett elegant sätt, säger Robert, och fortsätter:

– Hittills upplever vi att det vi skapar passar in i Sono Brands övriga sortiment samtidigt som det speglar Odda.

En annan viktig aspekt är att designen är tidlös – särskilt när det designas för klassrum, menar Robert:

– Möblerna ska funka idag, om 10 år och om 50 år. Tidlöshet gör att en produkt känns rätt för den stora massan. Vi skapar helt enkelt en snäll design som inte utmanar eller sticker någon i ögonen.

Stolta samarbetspartners

Samarbetet med Sono Brands har blivit en stor bekräftelse för duon, som just nu är mitt uppe i att formge en pall med tillhörande bord för varumärket Form och Miljö.

– Tanken är att vår design ska passa in i ett aktivt klassrum. Vi har studerat hur barn helst sitter och hur länge, och tror att pallen kommer att bli toppen. Vi är verkligen glada över samarbetet med Sono Brands, och stolta över det vi skapat hittills, säger Hanna.

– Samarbetet betyder jättemycket. Dels får vi möjlighet att göra en kollektion för skolmiljö och på så vis uppfylla en dröm, men vi får också en möjlighet att placera oss på kartan. Sono Brands är en av Sveriges största i sin bransch och att få vara en del av dem ger kredibilitet, avslutar Robert.