Donut – en attraktiv kollektion som är lätt att tycka om

I närmre 10 år har Caroline arbetat i projekt som rör skolmiljö. I sin roll som inredningsarkitekt ansvarar hon för fast och lös inredning samt möbelval, och jakten på sittpuffar började för flera år sen när Caroline var med och skapade Bobergsskolan från grunden.

– När skolan stod klar var rektorn var väldigt nöjd, men hon bad mig om ytterligare en grej – att hitta mysiga sittkuddar som eleverna kunde sitta på i fönsternischer och golv.

Trots gediget sökande hittade Caroline inga kuddar som uppfyllde kraven.

– Poängen med kuddarna var att de skulle vara mysiga och fluffiga så att eleverna verkligen gillade dem. Därmed gick alla småtråkiga madrass-kuddar bort. Det finns såklart tusentals stora, fluffiga kuddar som rent estetiskt uppfyller kraven – men att hitta en sådan som har kvalitét och design för att finnas i en offentlig miljö visade sig vara svårare än jag trott. Det var faktiskt så svårt att Bobergsskolan blev utan kuddar. Jag hittade inte en enda jag kunde stå för.

Med den erfarenheten i bagaget insåg Caroline att hon hittat en lucka på marknaden.

– Jag tänkte att jag kanske får möjlighet att fylla den luckan en dag.


Caroline Olsson, inredningsarkitekt och formgivare

En hel kollektion

Ett halvår senare fick Caroline kontakt med Sono Brands och plötsligt fanns en naturlig öppning för att göra verklighet av kudd-planerna.

– Det var ett perfekt tillfälle att ta tag i projektet. Ganska snabbt kom jag fram till att jag skulle göra en sittpuff – närmare bestämt en sittpuff med formen av en donut. Men jag var tvungen att tänka smart. Skolmiljön får inte bli stökig och sittpuffarna måste ha en tydlig plats i rummet. Därför valde jag att tänka puffen som en hel kollektion, med sittpuff, pall, bord och kroklist. Själva sittpuffen har fått en slits som gör att den går att trä runt bordets eller pallens pelare. På så sätt blir det puffens naturliga plats när den inte används. Puffarna går också att hänga på väggkrokar.

Det är inte bara sittpuffarna som inspirerats av donuts. Faktum är att hela kollektionen har tagit avstamp i de tilltalande, glaserade bakverken.

– Både pallar, bord och sittpuffar kommer att finnas i flera kulörer som är hämtade från glasyren på donuts. Det är viktigt för mig att kollektionen är attraktiv och lätt att tycka om – det blir ju mycket roligare för eleverna att använda produkterna då. Det blir också en härlig färgklick i skolmiljön.

Ett studiealternativ

Sittpuffarna är tänkta att användas framförallt på låg- och mellanstadiet, där utbildningsmiljöerna är skofria. Även för högstadier med skofria lokaler kan kollektionen bli aktuell.

– I moderna skolor kan eleverna välja själva hur och var de vill utföra sina arbetsuppgifter. Inte sällan väljer yngre barn att sitta på golvet, och sittpuffarna blir ett mysigt och varmt alternativ. Tanken är att elever kan gå och hämta en puff i en färg de gillar, och slå sig ner på golvet med lärobok och puff och studera.

Hållbar kollektion

Längs hela designprocessen har hållbarhet varit en tydlig riktlinje. Tanken är att både bord, pall, puff och kroklist ska ha lång eller evig livslängd.

– Pallar, bord och kroklist har inslag av massivt trä. På så vis kan man lämna in möblerna för slipning istället för att byta ut dem när de slits. Dessutom är det ett vackert och levande material som gör kollektionen rättvisa. Puffarna kommer troligtvis att fyllas med dun/fjädrar från överskott i livsmedsindustrin, och riven latex som är en restprodukt från madrasstillverkning. Fjädrarna har evig livslängd och latex gör att puffen alltid känns fluffig och go, men även andra hållbara stoppningar undersöks.

Utöver det består puffarna av inner- och ytterkudde.

– Ytterkudden är gjord av 50% återvunnet fiskenät och är tänkt att skydda innerkudden från slitage. När ytterkudden slits behöver man inte slänga hela puffen, utan kan enkelt byta den och behålla innerkudden. Att tänka hållbarhet och livslängd är viktigare nu än någonsin. Därför är det viktigt för mig att Donut Sittpuffar är så smarta och miljövänliga de bara kan, avslutar Caroline.